Opleidingen

Zoek je informatie over een CMD opleiding, dan vind je die hier. Je ziet dat iedere opleiding een eigen kenmerk heeft, dus er valt veel te kiezen. Hieronder presenteert iedere CMD opleiding zich kernachtig en kun je via de link doorklikken naar uitgebreide opleidingsinformatie. Als je je wilt aanmelden om te studeren kun je het beste naar de website van de hogeschool van die betreffende opleiding.

Amsterdam (Hogeschool van Amsterdam)

CMD Amsterdam - Digital Interactive Design is een hbo-bachelor ontwerpopleiding in digitale interactieve producten, waar de mens en haar context centraal staan. Wij leren onze studenten digitale interactieve oplossingen voor échte problemen te ontwerpen en te realiseren, oplossingen die aansluiten bij de behoeften van de gebruikers. Wij inspireren onze studenten een betere (digitale) wereld te ontwerpen en te realiseren.

 

De kern van de opleiding bestaat uit het meester worden van het ontwerpproces: van het begrijpen van het ontwerpprobleem, via het uitwerken en realiseren van het product, tot de feestelijke lancering. Digitaal interactief ontwerpen bestaat voor ons uit drie kernactiviteiten: interaction design, visual design en techniek (vooral front-end development). Onze studenten combineren deze kernactiviteiten om oplossingen te ontwerpen die bruikbaar, geliefd en realiseerbaar zijn en die passen binnen de context van bedrijfsstrategie, content, psychologie, sociologie, cultuur, technologie en de fysieke en sociale omgeving.

 

Bij CMD Amsterdam kunnen studenten zich (naast het gezamenlijke kernprogramma) via profileringsvakken individueel ontwikkelen tot T-shaped ontwerpers. We werken veel in projecten voor bestaande opdrachtgevers uit de creatieve industrie in en om Amsterdam. Bedrijven waarderen vooral de ‘hands-on’ skills van onze studenten: “Ze kunnen echt wat”.

 

Onze huidige studenten waarderen de inhoud van de opleiding, het goede contact met docenten en de sfeer in de opleiding. Met een groeiend internationaal netwerk van bedrijven en universiteiten kunnen studenten ook hun internationale ambities waarmaken. Afgestudeerde CMD’ers werken o.a. als User Experience Designer, Visual Interface Designer, Front-end Developer en Interaction Designer.

 

Arnhem (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen)

Wij zijn een HBO ontwikkelopleiding op het gebied van digitale interactieve producten en diensten. Onze studenten ontwikkelen, ontwerpen en realiseren digitale interactieve oplossingen die optimaal aansluiten bij de behoeften van de gebruikers én de opdrachtgevers. Je kunt bij ons zowel in voltijd als in deeltijd studeren.

 

De kern van de opleiding bestaat uit het beroepsmatig voor opdrachtgevers en gebruikers om toegepaste digitale communicatie mogelijk te maken. Het gaat óók om de manier waarop mensen media gebruiken om te communiceren. De focus bij de uitwerking ligt daarbij op de combinatie van interaction design, experience design, content design, business media design. We leren je te werken voor een doelgroep en om daar op in te springen met je creativiteit.

 

Het leren in teams staat centraal, we zijn zowel praktijk als onderzoeksgericht en met een groeiend internationaal netwerk van bedrijven en universiteiten. Zo kun je ook je internationale competenties verder ontwikkelen. Afgestudeerde studenten werken o.a. als user experience designer, visual interface designer, serious game designer, online marketing manager en social media manager.

 

Je studeert in een innovatieve leeromgeving met persoonlijke begeleiding van ervaren docenten. Jouw talenten krijgen volop de ruimte!

Breda (Avans Hogeschool)

Je leert antwoorden te zoeken op de vaak complexe vraagstukken in de onbekende wereld van morgen. Je geeft antwoorden op vragen die juist niet gesteld zijn. Je zoekt die antwoorden hoofdzakelijk via experiment. Je wijkt daarbij bewust van de gebaande paden af. Je leert continu naar nieuwe wegen te zoeken, creatief en breeddenkend, vanuit verrassende vertrekpunten. 

Als jij de ambitie en ‘drive’ in je hebt om die antwoorden te zoeken én te vinden, dan biedt CMD Breda jou de meest inspirerende en innoverende opleiding in het vakgebied. Dat maakt jou gewild bij bedrijven en organisaties die bewust investeren in innovatie.

Je hebt affiniteit met technologie, echter je hoeft zeker geen techneut te zijn om de studie Communication & Multimedia Design in Breda met succes te kunnen doorlopen. 

Jouw einddoel: het ontwerpen en creëren van waardevolle innovaties, waarmee je mensen op relevante wijze inspireert en verbindt. Je leert daartoe maatschappelijke ontwikkelingen te duiden, bestaande en toekomstige technologie in te zetten en digitale en analoge mediatoepassingen te creëren.

Studenten waarderen de betrokkenheid van de docenten en de inhoud van de opleiding. Daarnaast is het werkveld enthousiast over de studenten van CMD Breda. 

Den Bosch (Avans Hogeschool)

Bij CMD 's-Hertogenbosch ontwerpen we graag dingen, van eerste concepten of prototypes tot werkende eindresultaten. Wat we maken is breed: denk aan apps, films, games, websites, platformen, docu’s, installaties en boeken. Je bent meestal praktisch aan het werk met een diversiteit aan opdrachten waardoor je steeds meer technologie en creatieve vaardigheden beheerst en nieuwe combinaties kunt onderzoeken. Onze docenten staan voor je klaar en geven veel ruimte aan experiment, zodat je vanuit die breedte een eigen profiel kan ontwikkelen. Je levert projecten op die werken en waar je achter kunt staan. Je leert daartoe kritisch te denken over wat je maakt en je werk te spiegelen aan actuele vakinhoudelijke ontwikkelingen. Het resultaat van dit ontwerpproces leer je professioneel te presenteren.

Den Haag (De Haagse Hogeschool)

CMD Den Haag kent twee varianten. De 4-jarige variant legt de focus op Interaction Design (IxD), waarbij het creëren van een vakkundig ontwerp voor een digitale interactie centraal staat. De tweede variant is meer gefocust op User Experience Design (UXD), waarbij het gaat om ontwerpen van een interactieve beleving. De variant UXD is een driejarig Engelstalig programma voor vwo’ers en wordt alleen aangeboden bij CMD Den Haag.  Bij UXD is er een diverse internationale instroom en daarmee internationale cultuur. De varianten werken ook samen in de onderwijseenheid ’HCI Technologies’. Bij IxD is er daarnaast een internationaal semester, waar uitwisselingsstudenten Engelstalig onderwijs volgen met studenten IxD en in projecten samenwerken.

CMD Den Haag vindt het belangrijk dat studenten als designer ook leren programmeren (HTML en CSS) zodat ze prototypes kunnen maken waarmee ze hun ontwerp kunnen testen met de gebruiker en verbeteren. CMD Den Haag werkt nauw samen met bedrijven en lectoraten waardoor de projecten altijd uit de praktijk komen.  

Groningen (Hanzehogeschool Groningen)

Online toepassingen en innovatieve gadgets zijn een steeds groter onderdeel van ons leven. Handige apps op je telefoon, virtual reality, de Fitbit die je dagelijkse activiteiten meet, maar ook serious games die bijvoorbeeld revalidatie leuker maken. Binnen de opleiding Communication & Multimedia Design komen al deze onderwerpen aan bod in drie verschillende richtingen (majors): Visual Design, Interaction Design en Game Design. Samen vormen deze drie majors de opleiding Communication & Multimedia Design. In de major Visual Design richt de student zich op het bedenken en ontwerpen van interactieve producten en belevingen. In de major Interaction Design leert de student over front-end webtechnologie en user experience.  In de internationale, Engelstalige major Game Design houdt de student zich bezig met het bedenken en uitwerken van game concepten en het ontwikkelen van de code voor gameplay.

Leeuwarden (NHL Stenden)

Communication & Multimedia Design (CMD) Leeuwarden is de creatief-technische opleiding waar we alles bedenken en maken wat met multimedia te maken heeft. Van sites, apps, muziek, video tot games. Bij ons vind je een plek waar jij je talenten ontdekt, je vaardigheden ontwikkelt en waar jij je eigen weg kiest. CMD Leeuwarden is een hbo-opleiding verbonden aan NHL Stenden Hogeschool te Leeuwarden.

 

WAT LEER JE?

 

CMD Leeuwarden leidt je op tot multimediaspecialist. Je leert betekenisvolle digitale communicatieproducten, -diensten en -belevingen ontwerpen. Met bestaande en nieuwe technologieën verwerk je tekst, beeld, video en geluid tot innovatieve toepassingen.

 

HOE LEER JE?

 

Bij CMD Leeuwarden werk je niet vanuit traditionele schoolbanken en –boeken maar praktijkgestuurd met echte opdrachtgevers. Zo hebben studenten o.a. gewerkt voor Serious Request, SC Cambuur en Friesland Campina. Je werkt zelfstandig en in multidisciplinaire projectteams. Jouw werk vindt zijn weg in de echte wereld.

 

WAT KUN JE WORDEN?

 

Waar jij na je studie terechtkomt, is afhankelijk van jouw interesse en de specialisatie die jij kiest tijdens je studie. Geen afgestudeerde CMD’er is hetzelfde. De een wordt programmeur of video-editor, de ander vormgever of communicatieadviseur. Bij CMD bepaal je namelijk zélf welke onderdelen je volgt en aan welke opdrachten je werkt. 

Maastricht (Zuyd Hogeschool)

Ambitieus, uitdagend en veeleisend. Dat is de Maastricht Academy of Media Design and Technology. In deze internationale omgeving, leidt MAMDT-studenten op tot zelfbewuste ontwerpers die in staat zijn betekenis te geven aan een wereld die continu in verandering is en deze, in samenwerking met anderen, te vertalen naar betekenisvolle ontwerpen door te reflecteren op de rol van ontwerp en de ontwerper.

Rotterdam (Hogeschool Rotterdam)

Deze tekst volgt spoedig.

 

 

 

 

 

 

   

Utrecht (Hogeschool Utrecht)

CMD Utrecht onderscheidt zich van andere CMD-opleidingen door een sterke focus op mensgericht ontwerpen, creativiteit en aandacht voor alle media, van online tot offline en van oude tot toekomstige media. Daarbij richten wij ons specifiek op het ontwerpen en uitwerken van communicatieoplossingen en diensten. Dat doen we in samenwerking met bedrijven, waardoor studenten in een projectteam de kans krijgen om oplossingen en concepten te bedenken voor actuele vraagstukken uit de samenleving.

Cookiemelding

Cookieverklaring